Despre Accesorii Botez

Posted by * 20.11.2017 0 Comentarii

Accesorii botez

 
Uneori, atunci cand se vorbeste despre trusoul de botez, se intelege mai mult decat lenjeria copilului nou-botezat. Trusoul de botez poate defini totalitatea articolelor si accesoriilor pe care nasii de botez si parintii copilului ce se boteaza trebuie sa la procure (unele sunt obligatorii, altele sunt optionale) pentru ca Slujba de botez sa se poata desfasura dupa toate regulile bisericesti si traditiile romanesti.
 
1. Setul pentru preotul care slujeste slujba de botez:
- un sapun, un prosop mic, o fasa de botez,
- o sticluta pentru uleiul care va fi sfintit in biserica.
Setul pentru preot se poate pune intr-un cos de rachita, o cutie sau intr-un sac de tul.
 
2. Setul de lumanari de botez:
- lumanarea de botez – se decoreaza cu flori naturale, tul sau saten, panglici, jucarii sau diverse alte ornamente
- 3 lumanari mici
 
3. Setul de lenjerie pentru botez:
- o panza de mir pentru botez (crisma) - o bucata de panza 
alba in care nasul/nasa infasoara copilul nou-botezat,
- un prosop mare pentru botez - cu care nasul/nasa sterge copilul nou-botezat,
- 2 seturi de lenjerie de corp - un set se poate pune pe sub costumul de botez al copilului nou-botezat; al doilea set se poate folosi a doua zi, dupa spalatul Mirului,
- daca vremea este rece, o patura matlasata in care se infasoara copilul dupa botez, la iesirea din biserica. In loc de patura de botez se poate alege un costum intreg matlasat sau un port-bebe.
4. Hainele de botez:
- pentru fete - o rochie de botez (daca vremea este rece, se adauga un bolero/pulover sau chiar un pardesiu/palton);
- pentru  baieti - un costum de botez intreg sau in doua piese,
- o palarie de botez, o basca de botez sau o boneta de botez in functie de preferinte,
- o pereche de botosei de botez,
- o bavetica de botez.
 
5. Marturii botez - cruciulite pentru martorii de la slujba de botez din biserica:
- se cumpara un numar de marturii botez - cruciulite egal cu numarul invitatilor care participa la botez,
- O cutie (o pernuta sau un cosulet de rachita decorat) – in care se pun marturiile de botez - cruciulite pentru biserica,
6. Alte accesorii:
- o cutie mica (sau un plic) in care se pun suvitele pe care preotul le tunde din  parul copilului nou-botezat in timpul slujbei de botez. Astfel asezate vor reprezenta una din amintirile de pret ale acestui moment unic din viata copilului.
- o cutie mare de botez, sau o geanta de botez in care se pune lenjeria de botez si hainele de botez ale copilului. Trusoul de botez va ajunge la biserica fara riscul de a fii murdarit iar peste ani va putea fi pastrat in siguranta.
- Este obligatoriu sa vorbiti cu preotul care va boteza copilul pentru a afla toate cerintele sale despre: setul pentru preot (prosop, sapun, ulei pentru sfintit, sticla pentru ulei, fasa de botez), panza de mir, lumanari, obligatiile parintilor, nasilor, detalii legate de organizarea si desfasurarea Slujbei in Biserica.
In general, preotii nu au nimic impotriva ca trusoul de botez sa aiba o usoara tusa de culoare (roz, bleo, functie de sexul copilului) dar pentru a va feri de surprize trebuie sa verificati acest lucru. Daca copilul va fi botezat intr-o manastire, se poate ca preotul sa va ceara o panza alba netivita in locul panzei de mir cusute.
 
- Cea mai potrivita culoare pentru trusoul de botez ramane albul. Este culoarea inocentei, a puritatii, a inceputului.
- E de preferat ca lenjeria de corp, hainele, patura sa fie din fibre naturale: bumbac, in, matase. Se vor evita materialele sintetice, cele gen mohair, lana tip angora care pot provoca alergii, dermatoze!
- Este recomandabil ca orice obiect de imbracaminte, lenjerie care vine in contact cu pielea unui nou-nascut sa fie spalat inainte de a fi folosit prima data.


 
 

Lasa un Comentariu

Medvi Design

Creare Magazin Online